zaterdag 26 september 2020

Samen sterk ... in een onderwaterwereld.

 Het jaarthema voor de ganse school is; "Samen sterk!" Dan is het in een kleuterklas bijna vanzelfsprekend dat het prentenboek 'Zwemmie' uit de bibliotheek wordt gehaald.

Wij hebben 'Zwemmie' wel 'Swimmie' genoemd. Dat klonk beter en zo leerden we nog een woordje Engels.

Swimmie kan sneller zwemmen dan zijn broertjes en zusjes. Hij ziet er ook helemaal anders uit: hij is zo zwart als een mosselschelp terwijl zijn broertjes en zusjes helemaal rood zijn gekleurd. Op een dag worden zijn broertjes en zusjes opgegeten door een grote hongerige tonijn. Swimmie zwemt snel weg, helemaal alleen, bang en verdrietig. Door al het moois dat hij onderweg tegenkomt (prachtig gekleurde kwallen, mooie zeeanemonen, een lange paling, …) vergeet hij zijn angst en verdriet. Zo komt Swimmie op een plekje waar hij tal van rode visjes ziet, net zoals zijn broertjes en zusjes. Ze zijn bang en houden zich schuil tussen de planten en de rotsen. Swimmie bedenkt een plan. Samen zijn ze sterk! Ze zwemmen in formatie, dicht bij elkaar, en vormen zo het lijf van een gigantische vis met Swimmie als donker oog. Alle grote vissen zijn bang…

Als dat niet SAMEN STERK is!? Zo willen wij ons als klasgroep ook samen sterk voelen. En daarom hebben we niet alleen eventjes het verhaal gelezen maar hebben we er een gans thema in verwerkt.

Beide leeftijdsgroepen beginnen met het water van een zee te schilderen. Verschillende tinten blauw mogen door en over elkaar geschilderd worden. 




Het zeewater bij het derde kleuter is veel woeliger; je ziet witte schuimkoppen. 


Wie in het tweede kleuter zit, mag Swimmie en de nieuwe vriendjes stempelen net zoals in het verhaal. Ze zwemmen al 'samen sterk'! Eerst één visje stempelen met zwarte verf want da's natuurlijk Swimmie die het oog vormt, en daarrond mogen alle rode visjes in de vorm van één grote vis zwemmen.
Hoe juf nu aan stempels van een visje komt?
 Een nieuwe laptop kopen en de bescherming versnijden tot visjes. Juffen gooien niets weg en kunnen alles gebruiken! 😄




 
De kleuters van het derde hebben visjes geprikt. Zij mochten kiezen: het MINSTE wat mocht, was  5 rode visjes en 1 zwartje, het MEESTE was 10 rode visjes. 
Zo hebben we tussendoor te maken met begrippen; minst, minder, meest, meer en evenveel.


Wat in beide zeeën moet komen, zijn zeewieren. 

Het tweede kleuter heeft het een beetje makkelijker; hun zeewier is al getekend. 





Wie in het derde kleuter zit, vertrekt van een leeg blad en tekent het zeewier zelf. Om het helemaal af te maken, maken zij er ook rotsen bij.





'Zwemmie' is niet het enige prentenboek waar we lessen uit kunnen trekken.
 Het verhaal van Regenboog, de mooiste vis uit de zee, is zeker ook de moeite waard om voor te lezen want dat verhaal gaat over vriendschap en da's toch ook belangrijk in elke klas.


Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij één van zijn mooie schubben weggeeft -en later nog veel meer- vinden ze hem lief en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan om de mooiste te zijn.

De kindjes van de tweede kleuterklas hebben Regenboog geknutseld: en dat komt eigenlijk door klasgenootje Emiel. Na een grote schoonmaak op zolder, bracht hij kartonnen borden mee en zo'n bord heeft de perfecte vorm om een vis te knutselen.


 
De rugvin, buikvin en staartvin hebben we geprikt. De één werkte alles in één prikbeurt af, de ander nam af en toe wat pauze.


Daarna was het tijd om kleurrijke schubben te kleven.


 
Het is echt wel Regenboog. Regenboog nadat hij zijn glinsterende schubben heeft uitgedeeld en zo vrienden heeft gemaakt want zoals je ziet, heeft hij er zelf maar eentje over.


Ondertussen maken de groten van het derde wat denkwerkjes.
Emiel en Geike zoeken en vinden in deze wirwar van mozaïekjes 10 visjes. 



Tyana en Roya zoeken op welke visjes het woord 'vis' net zo geschreven is als op het voorbeeld. Ze kunnen nog niet lezen maar kijken goed want er is geen groot verschil tussen 'VIS' en WIS'. 



Ook Louis en Seppe moeten  goed kijken want zij moeten delen binnen een geheel terugvinden. 
Staat het soort zeedier in de linker kolom ook in de rij bovenaan, dan kleuren ze het woord 'ja' in. Staat het dier er niet bij, dan laten ze 'ja' ongekleurd.



Wie kent al een paar getallen? Wie kan een aantal stippen al aan een getal koppelen?
Mocht het nog moeilijk zijn, we hebben in de klas een getallenposter uithangen waar eventjes gecontroleerd kan worden.



 Onze jongens en meisjes van het derde plannen zelf hun werk. Uit het aanbod binnen een thema, kiezen ze zelf welk werk ze eerst maken en wat ze graag nog wat uitstellen. (Maar niet afstellen...) 
Om dat allemaal overzichtelijk te houden, gebruiken we ons werkbord. 
Alle werken zijn genummerd. Wie een werk klaar heeft, mag de blauwe magneet vervangen door een smiley. Zo weet iedereen wie wat nog moet doen. 
We beginnen met enkel blauwe magneten die staan voor MOET-werkjes. Bij de meeste thema's doorheen het jaar, hebben we ook twee kolommen groene magneten, die staan voor MAG-werkjes. 
Voor de ijverige onder ons... 
Geen nood voor wie zonder MAG-werk naar huis komt! Die heeft waarschijnlijk heel veel gespeeld en op die manier ook heel wat geleerd.



De kindjes van het tweede vinden smileys hangen ook leuk dus voor hen telt; Wie een puzzel gemaakt heeft, mag een smiley hangen. Hangt er bij elke kleuter een smiley, dan beginnen we opnieuw.

 
Kleuters van het tweede kunnen ook denkwerkjes maken! 
Zij kijken naar de legende en kleuren de visjes met eenzelfde grootte in eenzelfde kleur. Pas op, bij je buur kijken, heeft niet veel zin want daar kan de legende anders ingekleurd zijn. 


En dan hebben we nog niets verteld over 'Krullenbol'.

Krullenbol is een methode voorbereidend schrijven die we sinds vorig schooljaar gebruiken. Krullenbol is er al voor kleuters vanaf het eerste kleuter dus elk kleuterjaar kan ermee aan de slag.

In het pakket voor het derde vonden we een vis. Je zou denken; "Da's gemakkelijk en wat heeft het met het uiteindelijke schrijven te maken?" Het is niet zo gemakkelijk want je moet aan heel wat tegelijk denken.

Hoe hou je een stift vast? Bijna alle kleuters houden hun middelvinger ook op de stift terwijl het eigenlijk lukt met enkel een duim en de wijsvinger.

Probeer daarnaast maar eens om die ganse beweging zonder stoppen vol te houden. Niet simpel want je arm moet leren over je blad te schuiven in één vloeiende beweging. 

En dan moet een ronde beweging nog vanuit de pols komen als het om een kleinere beweging begint te gaan.

Stof genoeg om te oefenen.

 



Gelukkig blijven we wel kleuters dus het mag een mooi werkje worden. Na het 'schrijven' volgt het schilderen en inkleuren. 






We hebben nog een paar dagen nodig om alles afgewerkt te krijgen maar nu weet iedereen waarom onze klas er ondertussen uitziet als een onderwaterwereld...

 

donderdag 17 september 2020

The Daily Mile

 Heb je de mail gelezen over de 'Daily Mile'?

                  Wij doen ook mee want zoals je kan lezen, kan het ons alleen maar ten goede komen.

Wij hebben deze week inderdaad al drie keer onze rondjes gejogd. We geraken nog niet aan de gevraagde afstand of tijd maar dat bouwen we op. We zullen eens zien of we inderdaad in vier weken tijd in goede conditie zijn. Alexander had alvast zijn sportschoenen aangetrokken en liep dus op kop!


woensdag 2 september 2020

Een nieuwe start...

Zo. De kop is eraf. 

Zeggen dat we het alweer helemaal gewoon zijn, is een beetje overdreven maar stap voor stap komen we weer tot de orde van een klasdag.

En op een klasdag is er heel veel tijd om te spelen. Als je dan in een nieuwe klas komt, is dat extra leuk want ook het speelgoed is -voor hen- nieuw. Het speelgoed wel, de vriendjes niet. Daarvan is iedereen blij gekende gezichten terug te zien.



Belina, Roya en Geike beginnen al aan een puzzel en doen het zoals juf het graag heeft: "Wie begint moet afwerken."
 Ze hebben hem alle drie helemaal afgewerkt! Goed zo!


De bouwvakkers hebben de grote bouwblokken al ontdekt. Kosteloos en goed voor uren bouwplezier!

 Natuurlijk wordt er ook al gewerkt. Iedereen zal jarig zijn dit schooljaar dus zorgen we ervoor dat er al een kroon klaar is voor die grote dag. Wie in het tweede kleuter zit, mag kiezen hoe ze hun kroon het liefst beschilderen. Wie in de derde kleuterklas zit, krijgt een extra opdracht; het moet een gestreepte kroon worden in een reeks van wel zes kleuren.


Aan de start van een nieuw schooljaar moeten we ook voor een nieuwe werkjeszak zorgen. Kindjes van het tweede, zullen hun zak herkennen aan hun symbool, de grotere kleuters tekenen zichzelf.




En dan is een eerste denkwerkje aan de beurt. De prentjes knippen we vandaag uit, later volgt het denkwerk.


Je zou van minder honger en dorst krijgen...






 Wie alles heeft opgegeten, mag in een boekje kijken. Het ziet er gezellig uit.

 
We zijn goed begonnen en zo hebben we nog heel veel dagen tegoed...