Als wij dan toch Italiaans gingen koken, kunnen we evengoed een titel in de Italiaanse taal schrijven en onze spaghetti een Italiaanse naam geven! Spaghetti fatti dai bambini of "Spaghetti gemaakt door kinderen"!π
En da's dus niet gelogen!
Als je onze foto's bekijkt en ons verhaal leest, heb je in één klap ook een recept voor heerlijke spaghetti met heel veel gezonde groenten.
Spaghettisaus maken is eigenlijk heel gemakkelijk. Je moet alleen maar heel veel groenten in kleine stukjes snijden. En 'heel veel' is ook 'heel veel' want wij verwachten op dinsdag 106 kleuters en hun juffen in ons Italiaans restaurant.
Gelukkig moesten wij het niet alleen doen. Alle oudste kleuters van de drie klassen kregen de hoofdschotel als taak en dan zouden de kleinsten voor een lekker dessertje zorgen: Tiramisu! Heerlijk!π
Welke groenten horen allemaal in spaghettisaus? Dat was een moeilijke vraag... "Pruimpjes misschien?" vroeg er eentje. Toen de groenten getoond werden, lukte het beter: Wortel, ui, paprika, champignonnetjes en courgette. Het vlees dat erbij paste, kenden ze ook wel: gehakt!
We beginnen eraan:
De worteltjes en ui waren voorgesneden maar alle rest deden we zelf.
Na al dat snijwerk kunnen we beginnen koken.
We werken met twee kookpotten tegelijk.
Het gehakt gaat na de ui in de pan en dan moeten we goed roeren want die ganse kilo gehakt moet in kleine brokjes uiteen vallen.
Eens het gehakt goed omgeroerd werd, mogen alle groenten erbij.
Een beetje kruiding maakt saus lekkerder.
En nu mogen er nog tomatenstukjes en passata bij...
We moeten onze saus nu een hele tijd laten pruttelen op een zacht vuurtje.
Klaar!
Morgen kunnen wij spaghetti eten.
...
Toch als we eerst de tafels dekken.
Onze eetzaal wordt een echt Italiaans gezellig restaurant met tafelkleedjes en verse bloempjes uit de tuin van Ruth en juf.
Nu mogen de deuren open voor iedereen.
Smakelijk!
Wie heeft nog plaats voor het dessertje?
Tiramisu, al even Italiaans als de spaghetti.
De kleintjes hebben dat heel erg goed gedaan!π
Er is genoeg voor iedereen!
We hadden voordien een beetje stress:
Zullen we genoeg saus hebben?
Krijgen we de pasta op tijd gekookt?
Moeten de groenten niet kleiner gesneden?
Zit iedereen op tijd, met een volle maag en weg uit een netjes achtergelaten eetzaal terug in de klas?
...
We hadden op beide oren mogen slapen.
Ons restaurant was volgeboekt en voor sfeer en gezelligheid kregen we een tien!
Gespreksonderwerp aan de tafel van de juffen:
Wat wordt ons volgende project!π
Geen opmerkingen:
Een reactie posten