woensdag 1 december 2021

Hij komt, hij komt... en wij zijn er klaar voor!

 Wij tellen af en dat aftellen loopt op zijn einde! Nog twee keer slapen en Sinterklaas komt naar onze school. Sinterklaas en de pieten houden ervan hun evenbeeld tegen te komen op hun lange tochten en dat zal in onze klas zeker het geval zijn. Wij hebben een klas vol hulpsinterklazen en pieten in alle maten en kleuren.

In de kast vonden we genoeg houders van tennisballen en als je die een beetje versnijdt, kan je daar een grote Roetpiet mee knutselen. Werk voor de kindjes van het tweede kleuter.

We beginnen bij het begin; het gezicht van Roetpiet krijgt eigenlijk eerst gewoon huidskleur. 



Piet houdt van kleurrijke kledij dus met het truitje dat wij maakten, zal hij zich zeker goed in zijn vel voelen.






Piet krijgt ook een streepjesbroek. Heel modieus!!




We hebben heel wat houten parels beschilderd want die werden de armen en benen van Piet. Beide armen en beide benen moesten even lang zijn dus werd er heel wat afgeteld: zes voor elke arm en acht voor elk been want benen zijn langer dan armen.






Eens de parels beschilderd, kon je ze gemakkelijk rijgen op een ijzerdraad en zo kreeg Roetpiet armen en benen.



Voorlopig ziet pietje er nog fris gewassen uit maar dat verandert want hij heet niet voor niets Roetpiet. Hoe kan het ook anders als je door schoorstenen naar beneden moet kruipen. je wordt natuurlijk vuil!



Piet wou een mutsje want het is 's nachts toch echt wel koud. Knippen gaat iedereen al goed af maar knippen in crèpepapier is een extra uitdaging.



 Nu nog schoenen voor  warme voetjes en dan is Roetpiet klaar om op pad te gaan.



En of hij er klaar voor is! Hij draagt al een zak vol speelgoed!


Ook de kleuters van het derde hebben natuurlijk geknutseld. Zij doen bijna alles precies hetzelfde maar hun Pietje is maar half zo groot dus moeten ze heel fijntjes werken.

Een kleiner stukje beschilderen voor het gezichtje: 



Kleine snippertjes scheuren voor een truitje in maat XS: 




Het mutsje met de pluim mag ook een maatje kleiner zijn. 




Roetvlekjes op zo'n klein gezichtje hebben we met een oorstokje gestempeld.



Ons klein pietje, krijgt armpjes en beentjes gemaakt van muizentrapjes. Weet je hoe je muizentrapjes maakt?
 Twee strookjes in een verschillend kleur maken ruzie: "Ik wil bovenaan! Neen, ik wil bovenaan!" En zolang ze ruzie blijven maken, wordt je muizentrapje of je armpje/beentje langer.





Zo'n klein Pietje heeft de hulp van Sinterklaas nog nodig dus onze kleuters van het derde kleuter, knutselden ook Sinterklaas.
Je zou het eerst niet denken maar van stukken karton maakten wij het onderkleed en de rode mantel voor Sinterklaas.




Het gezichtje van Sinterklaas moest ook echt klein zijn; een klein gezichtje, klein neusje, kleine oogjes klein mondje, klein mijtertje. Het woordje 'klein' is heel veel gevallen tijdens ons knutselen.








 Een klein Sinterklaasje wil armpjes en beentjes op maat dus de grote houten parels voor de grote pieten, gaan terug in de kast en maken plaats voor strijkpareltjes. 



Ook hier moeten beide armpjes even lang zijn. Elke arm kreeg 8 strijkpareltjes in een reeksje van drie kleuren.


Sinterklaas krijgt natuurlijk een staf. Je zou denken: "Zwart, daar zal Sint niet blij mee zijn!" Maar wacht maar tot je de staf omdraait. Hij is gewoon van echt goud!



We zijn er bijna; Nog een kruis op de achterkant van zijn mantel.




Ook Sinterklaas is klaar!


We hebben veel tijd gestoken in het knutselen maar we deden meer: 
De sinterklaaspuzzel is niet eenvoudig want als je de stukken hebt losgemaakt, is er geen even grote prent meer om te kijken wat op welke plaats moet. Eigenlijk is die puzzel voor kindjes van het derde bedoeld maar
wij hebben het voordeel van een gemengde leeftijdsgroep: Wij helpen elkaar!  Esra die in het tweede kleuter zit, wou de puzzel graag maken en grote Jelle van het derde heeft het samen met haar gedaan!


We haalden ondertussen ook al 4 letters uit onze letterzak en toevallig of niet; de laatste twee weken waren het nu net de 's' en de 'p'. In onze klas is dat de 's' van stoel en de 'p' van plant maar het is natuurlijk ook de eerste letter van S-interklaas en P-iet! 
Raar, maar de oma van Leni leek dat op voorhand te weten want Leni zei op maandag, de dag van 'de letter van de week' : "Oma zegt dat het de 's' zal zijn!" 
De oma van Leni is leerkracht. Zou het daarmee te maken hebben? 😄



Wie ook heel veel van onze aandacht vroeg was het kleine Spiekpietje. We vonden hem een week geleden in de klas naast een brief van Sinterklaas. Sint schreef dat dit kleine Spiekpietje eigenlijk nog te jong was om al op onderzoek te gaan in klassen maar alle anderen hadden corona! Hij vroeg om extra goed voor hem te zorgen en wees maar zeker dat we dat met hart en ziel gedaan hebben. 
We hebben hem allemaal in ons hart gesloten en hij werd in de watten gelegd. 'In de watten' of eigenlijk in een super mooi bedje. De pop van Sia slaapt tijdelijk bij Sia in bed want Spiekpietje mag in haar bedje slapen! 


Naast de vinger van Lilly kan je lezen dat Spiekpietje bij Sinterklaas chocolademelk drinkt. Zij en Jelle en ook Mila hadden dat goed gehoord en brachten een brikje mee dat Spiekpietje blijkbaar tot de laatste druppel opdronk. 

 
Sint had laten weten dat Pietje 's avonds naar hem mag bellen om informatie door te geven dus moesten we zorgen dat zijn Gsm altijd geladen was. We legden de lader naast hem in zijn bedje dus indien nodig kon Pietje de batterij opladen.


Als wij er zijn, lijkt Spiekpietje een gewoon lief knuffeltje maar daar komt 's nachts blijkbaar verandering in! 
Juf was nog het meest verbaasd van iedereen. 
De kindjes vonden dat eigenlijk maar normaal want onder Sinterklaas zijn magische handen, komt Spiekpietje 's nachts tot leven, wisten zij. 
En dat hebben we geweten ook!
Elke nacht gebeurde er wel iets! 
We vonden elke ochtend een briefje maar Pietje zelf was altijd weg! We vonden hem gelukkig elke keer terug en alles wat hij op een briefje schreef hebben we voor hem opgelost. 

Hij had koud. -> We zorgden voor een jasje.
Hij voelde zich alleen. -> We gaven hem een knuffeltje.
Hij had honger. -> We legden een koekje klaar.
Het grootste probleem was; Hij moest Pipi doen in de nacht!! 😬
...
Gelukkig bracht Mila een potje voor hem mee!


Ook vandaag op een lange woensdagnamiddag hebben we ervoor gezorgd dat hij niets te kort komt en vanavond als het donker wordt, gaat juf hem in bedje leggen.

 
Dus Sint, je ziet het. 
Hij is bij ons in goeie handen. Maar als we de brief goed lazen is het morgen wel de laatste dag dat hij bij ons blijft. 
We zullen hem allemaal missen en hopelijk weet hij heel veel goede dingen over ons te vertellen!
Wij denken van wel! 👌

1 opmerking:

  1. leuk om naar te kijken en te lezen, kids hebben het in geuren en kleuren vertelt, toffe dingen allemaal !

    BeantwoordenVerwijderen